Categories:

Ik wist het wel, anderhalf jaar geleden: een rondje dansen en overenthousiast mijn moeder bellen om het goede nieuws te vertellen. Maar voor sommigen is een positieve zwangerschapstest absoluut geen positief nieuws. Ik kan me dat goed voorstellen want het is nogal wat om een zwangerschap te doorlopen, te bevallen en een kind op te voeden. Daarom kan ik me heel goed voorstellen dat sommige vrouwen, tieners soms nog, besluiten over te gaan tot afbreking van de zwangerschap.

Nu hebben we in Nederland de regelgeving dat je 5 dagen bedenktijd moet nemen voor je daadwerkelijk overgaat tot het ondergaan van een abortus en het mag tot uiterlijk 24 weken na je laatste menstruatie. Maar wel alleen in extreme gevallen mag het tot zo ver in de zwangerschap.

Dit kabinet verandert (gelukkig) niets aan deze regelgeving. Ik vind het een zorgvuldige wet waarbij de vrouw zelf mag beslissen of zij een kind op de wereld wil zetten of niet. Ik vind dat elke vrouw daar recht op heeft, ook al zou ik het zelf wellicht niet kunnen. Dit kabinet verandert wel iets ten opzichte van de overtijdsbehandeling. Dat is een behandeling dat je tot maximaal 16 dagen nadat je ongesteld zou moeten worden, de zwangerschap mag laten afbreken zonder bedenktijd. De vrucht is dan nog zo klein, minder dan een paar milimeter en het hartje klopt nog niet (die klopt pas rond 6 weken zwangerschap = 16 dagen nadat je ongesteld zou moeten worden). Dit wordt verandert! Ook de overtijdsbehandeling komt te vallen onder de Wet Afbreking Zwangerschap. Mmm… dat vind ik een beetje overdreven.

Daarnaast vind ik het ook een beetje een zoethoudertje voor de ChristenUnie dat “Het kabinet zal met een samenhangend pakket van positieve maatregelen komen, gericht op het bieden van alternatieven voor afbreking van de zwangerschap; gedacht kan worden aan verruiming van adoptiemogelijkheden, hulpverlening en begeleiding, en ondersteuning van initiatieven gericht op opvang van ongewenst zwangere tieners.” 

Natuurlijk is het belangrijk dat mensen alternatieven krijgen aangeboden om de juiste beslissing te kunnen nemen over de evt. abortus. Maar om iemand te pushen om een hele zwangerschap en bevalling te doorlopen om daarna hun kind af te staan vind ik niet getuigen van medeleven. Niet alleen is een zwangerschap en bevalling heel erg zwaar, maar om daarna je kind af te staan, lijkt mij onmogelijk. Met als resultaat dat we nog meer tienermoeders krijgen die daarmee aanzienlijk minder kans hebben op een zelfstandig leven; geen opleiding, geen stabiele financiele situatie en geen stabiele gezinssituatie. Daar schiet zowel de moeder als het kind niets mee op.

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com