Een jaar voorbij. En wat een jaar. Het jaar 2012 gaat bij ons de boeken in als “Van windkracht 10, met volle kracht vooruit, naar rustig vaarwater waar we onze eigen kompas kunnen volgen”. Terugkijkend op dit jaar is het een goed jaar geweest voor mij en mijn gezin. Een jaar waar wij onze toekomst opnieuw inrichtten, bijna letterlijk, met de verhuizing naar Groningen.

Op 2 januari kregen wij de sleutel van ons paleis aan de haven. Een huis met hart, een huis met gevoel, ons huis; in de stad waar ons hart lag. We kwamen thuis. En het huis en de stad hebben in 2012 alle verwachtingen waar gemaakt. Nog geen seconde hebben we spijt van onze volksverhuizing, terug naar het Noorden. Met een ijskoude start, het afsluiten van het gas zodat de keuken aangesloten kon worden, terwijl het -15 vroor, maakten we meteen kennis met de warmte waar we in terecht waren gekomen. Onze buren maakten een warm bad klaar voor de kinderen, bakten een aantal huisgemaakte pizza’s voor ons en maakten hun logeerkamer klaar voor het geval de gasleiding niet voor kinderbedtijd gemaakt zou kunnen worden. En deze kennismaking was nog maar het begin. De buren, de hele rij van buren in de Oosterhaven, ontvingen ons én de kinderen met open armen. Rond Sint Maarten werd er hoopvol door verschillende buren gepolst of onze kinderen wel zouden gaan lopen met een lampionnetje. En voor het eerst in vele jaren was er weer kindergezang te horen in de Oosterhaven en werden er snoepzakken van drie hummels met een zelfgeknutseld lampionnetje met theelichtje rijkelijk gevuld door de hele rij. Vlak voor Sinterklaas werden de kinderen uitgenodigd bij onze buurvrouw aan de rechterkant om hun schoen te zetten en wie weet zouden we dan de volgende dag op de koffie willen komen…? Onze andere buren stelden voor dat we dit voorjaar het achterste gedeelte van hun tuin in gebruik gaan nemen om een schommel, trampoline of iets anders leuks voor de kinderen neer te zetten. Wij hebben ons nog nooit zo welkom gevoeld in een buurtje en we hopen dat we nog vele jaren onderdeel mogen uitmaken van de Oosterhaven!

Dit jaar heb ik ook een nieuwe kant van mijn man leren kennen. Ik kende Hotze al als een lieve betrokken man en echtgenoot, een harde werker die er niet vies van is om zijn nek voor een ander uit te steken en met een groot gevoel van verantwoordelijkheid. Afgelopen jaar ontdekte ik dat de man waar ik nog steeds net zo verliefd op ben als de dag dat we elkaar het ja-woord gaven, naast die harde werker ook een echte ondernemer is. Bevrijd van de ketens van het werknemerschap bloeide hij op en groeide hij verder door tot iemand die niet alleen principes heeft en uitdraagt, maar die ze ook in zijn dagelijkse werk weet over te dragen op anderen. Hij neemt mensen bij de hand, laat hen zien wat hij belangrijk vindt en stimuleert hen om open te staan voor vernieuwing, verduurzaming en een eerlijker gebruik van energie. En, bijkomend voordeel, doordat hij nu eigen baas is, is hij ook veel beter in staat om thuis te zijn als hij dat wil. Geen filerijden meer, geen baas die vindt dat hij weekenden mee op heidagen moet en geen verplichte bedrijfsontbijtsessies etc. Op de fiets naar zijn kantoor aan de Hoge der A of de universiteit en rond een uur of vijf weer thuis om samen te koken, met de kinderen de dag af te sluiten en ze op bed te leggen. Lekker kneuterig, maar ik vind het winst!

De kinderen zijn het afgelopen jaar ook weer een jaar ouder geworden. Wat moet ik erover zeggen? Ze ontwikkelen zich sneller dan ik soms wil bijbenen. Ze worden zo groot en richten hun eigen leven in. Maken eigen keuzes, volgen hun eigen passies en verrassen ons elke dag weer. Nura toont een waar rekenwonder te zijn. In een paar weken tijd leerde ze zichzelf rekenen, schrijven en lezen en nu ze dat onder de knie heeft vindt ze het leuk om haar broertjes datzelfde bij te brengen. Dit jaar begonnen zowel Nura als Julyan met zwemlessen. In maart begon Nura en raakte ze al in paniek van drie spetters water in haar gezicht, nu duikt ze van de duikplank af, zwemt ze onder water door het gat, doet ze borst- en rugcrawl en trappelt ze water alsof haar leven ervan af hangt. Met veel plezier gaan Hotze en ik elke donderdagmiddag samen naar de zwemles toe. Kijken hoe ook Julyan over zijn schuchterheid heen stapt en vertrouwen krijgt in de juf, in het water en in zichzelf. We zien ze groeien en zolang wij op de tribune zitten voelen ze zich vertrouwd om zich over te geven aan het diepe water en de strenge en soms norse juf.

De kleinste man in ons huis is een heel baasje geworden in 2012. Van een chubbie baby schiet hij de lengte in, praat hij alsof hij precies weet hoe de wereld draait en is hij in het staartje van 2012 in de waarom-fase beland. Dit kleine mannetje, dat het nog steeds heerlijk vindt om bij ons in bed te slapen, doet op geen enkele manier onder voor zijn broer en zus. Hij staat zijn mannetje en zorgt dat hij krijgt wat hij wil. En altijd in voor een lach en een knuffel.

De komst van Rosanne, onze gastouder die sinds oktober drie dagen per week bij ons de kinderopvang voor haar rekening neemt, is een geweldige aanvulling in de levens van onze kinderen. Elke dag brengt ze iets nieuws mee om samen met de kinderen te ontdekken. Ze dansen, zingen, knutselen of doen andere dingen die de kinderen prikkelen om te ontdekken. We merken dat de rust die Rosanne met zich meebrengt voor de kinderen hen goed doet. Ze hebben haar in hun hart gesloten en zij hen. Heerlijk om in mijn kantoor te zitten werken en de kinderen te horen stampen boven mijn hoofd, dansend op een nieuw muziekje, of het gelach te horen in het trappenhuis. Het grote genot van thuiswerken!

In 2012 is ook mijn vierde kindje ontstaan. Na maanden van voorbereiden, ontwerpen en vormen lanceerde ik op de Kleine Fabriek in Amsterdam mijn eerste collectie kinderkleding van het merk MUS®. Kleurrijk, kinds en helemaal zoals ik het in mijn hoofd had. Dingen die ik belangrijk vind, kleuren en ontwerpen die ik mooi vind en helemaal toegespitst op de kinderen die het moeten gaan dragen. En wat was ik trots op mijzelf, moet ik bekennen… Ik had het maar mooi geflikt, die lancering. Na de zomer zou ik weten of ik de enige was die blij werd van MUS® of dat ik mocht gaan starten met het maken van een tweede collectie. Het enthousiasme was groter dan ik had durven dromen. Over enkele weken ligt MUS® in 6 verschillende landen in de winkels. Een eerste collectie die in 24 winkels ligt, wereldwijd. Wie had dat durven dromen? De tweede collectie is zo goed als rond en hopelijk zal deze collectie MUS® nog verder doen groeien… De kroon op mijn werk zal zijn als ik een kindje dat ik niet ken in MUS® kleertjes zie lopen, op een moment dat ik het niet verwacht… hoe gaaf zal dat zijn?

Ons jaar startte met windkracht 10. Met volle kracht vooruit voeren wij de Oosterhaven in. Hier startte de rest van ons leven. En alle verwachtingen en meer kwamen uit. En langzaamaan ging de wind liggen, maakten we het huis ons huis, vonden we onze draai en kabbelden we rustig door. We konden varen op onze eigen kompas, in ons eigen tempo, genietend van alles wat we onderweg tegenkwamen. Het komende jaar hopen we op hetzelfde. Ons kompas volgen, vandaag nog niet weten waar we morgen willen zijn, maar de horizon voor ons. Met ons gezin, met onze lieve familie en met oude en nieuwe vrienden!

Een heel goed 2013 toegewenst! *Proost*

Tags:

3 Responses

  1. Wat een mooi en vooral positief verhaal. Ik ben zo blij dat het jullie zo goed gaat. Hopelijk zet de stijgende lijn door en wordt ook 2013 een heel goed jaar voor jullie 🙂

  2. Hey Musetta! Wat geweldig om te lezen dat het goed gaat met jullie! Het is al lang geleden dat we frequent contact hadden, maar ik volg je regelmatig via je blogs en twitter. Ik zou best meer willen weten over MUS, hoe je dit in de markt hebt gezet. Goed gedaan in elk geval!

    Laten we af en toe nog eens contact houden!

    Groetjes, Judith

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com