Een paar dagen na de verkiezingen. In de media, maar ook bij mij in de winkel bij klanten en gisteren aan de deur toen er een jongen langskwam voor een goed doel, gaat de gesprekken over de verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag. Blijdschap over de behaalde uitslag van GroenLinks, maar ook verbazing, ongeloof en afkeuring door de behaalde resultaten van Forum voor Democratie. Ik sta er, waarschijnlijk net als heel veel andere mensen dubbel in. De uitslag voor Forum voor Democratie, die met haar uitingen en programma heel ver af staat van mijn toekomstbeeld en visie op de samenleving, is een teken aan de wand dat we met zijn allen iets nog niet goed genoeg doen. Er is een voedingsbodem voor mensen om een tegengeluid te laten horen. Ik ben er vrijwel zeker van dat het grootste deel van de stemmers op Forum voor Democratie geen “boreale wereld” nastreeft.

Maar dan, wat nu? Er wordt met spanning gekeken naar de 12 formatieprocessen in de nieuw samengestelde Staten. Zeker in provincies waar Forum voor Democratie de grootste geworden is, is het formatieproces interessant. Gaan ze de leiding nemen, terwijl niemand weet wat ze in de provinciale besturen willen gaan bereiken? Worden alle zetels überhaubt wel opgevuld door kandidaten, gezien de overlap van kandidaten in meerdere provincies? Het worden op zijn minst interessante tijden…

Hier in Groningen is een informateur begonnen met het inplannen van de gesprekken. Ik ben heel benieuwd wat er uit deze gesprekken gaat komen. Er wordt vaak geroepen dat de grote winnaars als eerste gehoord moeten worden en moeten worden meegenomen in de onderhandelingen. Maar daarbij stelde ik mijzelf de vraag: waaróm zou dat moeten?

Maandenlang hebben al deze partijen op hun eigen manier een poging gedaan om hun verhaal te vertellen en hun visie en toekomstbeeld te schetsen. En dan is het verkiezingsdag. Elke partij staat de dag op met 0 stemmen en 0 zetels. Alles kan gebeuren. En aan het eind van de dag, of in het geval van stemmen met stembiljetten, in de loop van de dagen die volgen worden de stemmen geteld. En daar waar elke partij met 0 stemmen begon kan elke partij feestvieren omdat zij (opnieuw) duizenden kiezers hebben weten te enthousiasmeren om het rode potlood op te pakken en een rondje bij een naam op hun lijst rood te maken. En hoe je dat ook wendt of keert: elke partij heeft honderden of duizenden die dat hebben gedaan. Je begon de dag met 0 en eindigt met 100, 1000, 10000 of nog meer stemmen. Dat is winst. Voor elke partij an sich én voor de democratie.

En daarmee telt elke verkiezing alleen maar winnaars. De partij deed mee en mensen vonden hun verhaal het beste verhaal om hun stem op uit te brengen. Wellicht meer of minder dan de vorige keer maar elke uitgebrachte stem is er 1 winst! Dat het voor de partijen soms niet voelt als winst, omdat ze 4 jaar eerder meer mensen zover kregen op hun partij te stemmen, dat doet niets af aan de winst die elke partij behaald heeft.

Ik ben dan ook geen voorstander van het automatisme om vooral te gaan praten met de grootste winnaars. In het informatieproces moet er gezocht worden naar een stabiele meerderheid die samen 4 jaar lang een programma wil uitvoeren waarbij elke coalitiepartij voldoende van zijn eigen geluid, en beloften aan hun kiezers, kunnen waarmaken. Dat de grootste partij het voortouw neemt is een ongeschreven, maar niet vaststaande regel. Elke stabiele meerderheid in de raad/staten/kamer die samen tot een programma komt is een democratische afspiegeling van de meerderheid van de mensen die meedeed aan de democratie door te gaan stemmen. En elke zetel in de raad/staten/kamer is evenveel waard. Of de partij er voor die verkiezingsdag nou meer of minder had dan erna.

Ik ben heel benieuwd wat de 12 provinciale staten gaan presenteren als coalities en ik wens hen allen veel succes toe!

Ik ben campagneleider voor GroenLinks Provincie Groningen. Ik ben niet betrokken geweest bij de aanstelling van een informateur, noch ben ik rechtstreeks betrokken bij de onderhandelingen in de toekomst. Ik schrijf op persoonlijke titel.

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com