Categories:

In de Telegraaf een berichtje over hoogopgeleide vrouwen. Deze zouden, volgens Sharon Dijksma van de PvdA, als zij na het volgen van een studie niet ervoor kiezen om een baan te zoeken een deel van de studiekosten terug moeten betalen.

Ik snap heel goed waar dat vandaan komt, want een studie volgen kost de staat een hoop geld en dan mag je er vanuit gaan dat iemand daarna zichzelf terugbetaald door middel van de loonbelasting. Maar door specifiek hoogopgeleide vrouwen die kiezen voor het moederschap ipv een baan hun opleiding (deels) te laten terug betalen slaat mevrouw Dijksma de plank mis. Want, de meeste hoogopgeleide vrouwen krijgen pas kinderen nadat ze jaren gewerkt hebben. De gemiddelde leeftijd van hoogopgeleide vrouwen om hun eerste kind te krijgen ligt nu al ver over de 30 jaar grens. Wat zou dan de regel worden die mevrouw Dijksma voor zich ziet? Als je ooit stopt met werken moet je je studie terug betalen? Of als je binnen 10 jaar stopt met werken? Op die manier kost het de samenleving veel meer dan het oplevert. Immers, als een vrouw pas na 10 jaar mag stoppen met werken, zal zij nog later besluiten om kinderen te krijgen waardoor er waarschijnlijk minder kinderen geboren zullen worden (doordat het moeilijker gaat en langer duurt om zwanger te worden en de biologische klok loopt bijna af). Dat betekent dus ook dat er minder kinderen opgroeien en een baan nemen en dus daarmee de vergrijzing sterker wordt.

Daarnaast lijkt het me fout om één groep eruit te pikken. Als je wil praten over terugbetaling van studiekosten dan moet dat voor iedereen gelden die stopt met werken of nooit aan de slag gaat en dan moet je ook mensen waarschuwen voor de studies waar weinig werk in te vinden is.

Al met al, een luchtballon van Sharon Dijksma die aan alle kanten lekt als een mandje. Ik denk dat vrouwen die kiezen voor full-time moederschap ook bijdragen aan de maatschappij. Het scheelt kosten van kinderopvang, het levert vaak beter opgevoede kinderen op en om rond te komen is er toch wel iemand in het gezin die werkt en dus belasting betaald. En alleenstaande bijstandsmoeders moeten al solliciteren.

Dus, nee Sharon, slecht idee!

Tags:

2 Responses

  1. Hoi Musetta,

    Sharon …tja…wat moet je nou met zo’n uitspraak?…ik heb ook gestudeerd .. ben sinds 10 jaar alleen met mijn vier kids…(tussen de 10 en 14 jaar) … en ik heb niet echt het idee dat ik NIET aan het werk ben…al is het niet buitenshuis…en ik kan het dan even niet laten…als zij mij na zou doen zou haar omvang behoorlijk afnemen denk ik :))..

    En inderdaad.. besparing is ook een vorm van verdienste vindt ik..

  2. zeg er nog even bij dat ik GEEN enkele uitkering heb…want dat wil ik niet..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com