Terwijl heel Nederland zich klaar maakt om volgende week woensdag naar de stembussen te gaan voor een nieuwe gemeenteraad is het hier in Groningen rustig. Stilte voor de storm want de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen, Haren en Ten Boer gaan plaatsvinden eind november.

Na lang twijfelen heb ik besloten om mij kandidaat te stellen. Tijdens mijn studie ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de gemeentepolitiek en stond ik voor ik het wist op de kieslijst van Student en Stad en ik werd van 2004-2006 fractievoorzitter en raadslid voor deze Studentenpartij.

Na mijn raadsperiode werd ik moeder, verhuisde ik naar Den Haag om daar met Hotze Hofstra ons gezin te stichten. Omdat de politiek me bleef trekken heb ik me daar gemeld bij de PvdA en heb ik mij verkiesbaar gesteld voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland. 4 jaar lang heb ik daar het politieke dier los gelaten op de groene contouren in het Westland en de Bollenstreek, het groene hart, herontwikkeling vliegveld Valkenburg en kustverdediging o.a. de Zandmotor bij Terheijde. Na deze vier jaar besloten wij terug te verhuizen naar Groningen. Terug naar huis.

In Groningen is ons leven tot rust gekomen. We hebben heel lang gehoopt op een vierde kindje en na heel lang zoeken met vele teleurstellingen en tegenslagen is onze wens op de allermooist mogelijke manier in vervulling gegaan en is Ruan Auréli in november 2016 bij ons erbij gekomen. En toen was er echt rust. Rust voor bezinning, om voor onze paddenstoel een denkbeeldige pijp te roken en te voelen waar we staan. Om ons heen kijkend bleek dat de samenleving echt schokkend veranderd is. Nooit eerder was de nood voor duurzame keuzes zo groot. Nooit eerder was er zoveel ontevredenheid in de samenleving en was de politieke polarisatie zo zichtbaar en pijnlijk te voelen door alles heen. De rust in ons priveleven geeft ruimte om me weer te mengen in wat ik belangrijk vind in de maatschappij.

Wakker wordend uit die soort van maatschappelijke winterslaap waarin ik had verkeerd deed mij beseffen dat de PvdA waar ik me in Zuid-Holland thuis bij had gevoeld, dat hier in Groningen totaal niet deed. Deels had dat te maken met het verleden dat ik met de toenmalige PvdA fractie hier in Groningen had toen ik nog raadslid was maar ook met de standpunten die de partij er nu op nahoudt (thuisonderwijs is er bijvoorbeeld eentje van. Geen doorslaggevende, maar het geeft wel een zekere “dat moeten we niet willen, mevrouwtje” houding aan die mij tegenstaat). Maar nog belangrijker: in mijn maatschappelijke winterslaap had ik niet stilgestaan. Ik, mijn gezin én de maatschappij hebben een ontwikkeling doorgemaakt en ik vond dat de PvdA stil was blijven staan. Op de belangrijkste dossiers bleven ze met achterhaalde compromissen schermen. En dus was de beslissing genomen. Ik paste niet meer bij de PvdA. Het lidmaatschap werd opgezegd.

Maar wat wel? Ik wilde weer meedoen, me inzetten, me hard maken voor de dingen die ik belangrijk vind. Ik ging luisteren, lezen en voelen. Waar paste ik? Wat paste bij mij? Ik kwam bij Groenlinks uit. Na een eerste vergadering, een hele saaie ALV vertelde Nienke Homan mij nog, kwam ik vol energie thuis. Mét een aanmelding voor de werkgroep Mobiliteit. Yes! Daar had ik zin in. Elke vergadering die ik kon ging ik heen. Even me omringen met mensen die zich ook commiteren aan dezelfde belangrijke doelstellingen als ik. In discussie over hoe we het verschil kunnen betekenen, hoe we de wijk, de stad, het land en de wereld een beetje beter kunnen maken.

Geweldig vind ik het om weer zo bezig te zijn met de politiek. Maar ik merk dat ik meer wil en meer kan doen. Mijn leven, met de kinderen die groter worden, een partner die mij steunt en een bedrijf dat draait met een geweldig team, laat het toe dat ik tijd kan maken om me in te zetten voor de stad. Voor de dingen die ik belangrijk vind. Aan duurzame energie zal het niet ontbreken! En dus schreef ik een motivatiebrief. Diepte mijn CV op. Ik stuurde het allemaal in en nu is het afwachten. Ik hoop dat er een plek is voor mij op de kandidatenlijst. Dat ik een bedrage kan leveren, de volgende fractie kan versterken. Dat mijn kandidaatstelling iets kan toevoegen aan de kennis, expertise en zichtbaarheid van Groenlinks in de Stad, en in het land algemeen.

Ik vind het spannend en heb zin om campagne te voeren. Met een beetje jaloezie zie ik de discussies in andere gemeenten, verkiezingsdebatten, posteracties. Ik hing uit solidariteit zelf ook alvast een poster op. Toch een beetje verkiezingskoorts faken dan maar 😉

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com