Categories:

Gisteren de eerste inhoudelijke Statenvergadering. Op de agenda stond het Coalitieakkoord en de benoeming van een heleboel mensen in GS, commissies en recreatieschappen. Die benoemingen waren niet zo spannend, maar moest wel gebeuren.

De bespreking van het Coalitieakkoord was het belangrijkste. De grootste oppositiepartij deed de aftrap. Eerst werden de onderhandelende fractie gefeliciteerd met het resultaat, maar daarna waren er geen complimenten meer. Een hoop zaken werden afgekeurd zoals de plannen rondom de RijnGouweLijn, de aanleg van ontbrekende schakels in het wegennet en nog zo een paar zaken. Er werd weer eens heel duidelijk waarom de SP niet heeft meegedaan aan deze onderhandelingen. De verschillen zijn domweg te groot. Groenlinks had een lijstje laten uitdelen waarop stond welke keuzes van dit akkoord wel gesteund werden en welke niet. Zij ageerden voornamelijk tegen de 7de Gedeputeerde. Ze vonden dat het ook wel met 4 Gedeputeerden af kon. Hypocriet omdat uit hun mond te horen, want van het college van 1999-2003 maakte Groenlinks deel uit en daarin waren zelfs 8 Gedeputeerden.

De VVD en het CDA lieten hun lijsttrekker een verhaal doen over hoe en wat in het akkoord. Wij hadden nog een verrassinkje: niet onze lijsttrekker deed het woord; maar Ron Hillebrand, onze beoogd fractievoorzitter. Dit omdat wij graag onze dualiteit willen aangeven en meteen het toekomstige college willen duiden op ons rol als fractie: wij hebben aangekondigd de oppositie binnen de coalitie te zijn. Op zaken die niet in het akkoord zijn vastgelegd zullen wij onze eigen koers varen. Voorafgaande aan zijn betoog liet Ron weten dat hij afzag van de rechten die verbonden zijn aan een maidenspeech: dat er niet geinterumpeerd mag worden. Dat had hij liever wel. Daar werd grif gebruik van gemaakt. Hij had zijn eerste zin nog niet uitgesproken en zowel de lijsttrekker van de VVD als die van het CDA maakten daar gebruik van. Zij voelden zich enorm aangesproken door zijn opmerking dat wij het niet duaal vonden als een lijsttrekker die 5 minuten later Gedeputeerde zou zijn dit debat zou voeren. Het was leuk te zien hoe ze zich aangesproken voelden 😉

Tags:

One response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com