Categories:

Dit kreeg in daarstraks in de brievenbus. “Voor het eerst is uw kindje toe aan groeimelk. Nog even en uw kindje wordt één jaar! Ondanks dat je kindje al heel gevarieerd eet, blijft melk een belangrijke basis voor de natuurlijke groei en ontwikkeling. Friso 3 normaal is dan de ideale groeimelk na opvolgmelk.”

Dat dacht ik dus niet. Nura geniet nog steeds dagelijks (en ook wel ‘s nachts) van haar eigen, persoonlijke groeimelk. Niet melk die allerlei bewerkingen heeft moeten doorstaan, maar gewoon puur natuur. Melk die met liefde wordt gemaakt en waar ze al bijna 11 maanden fantastisch op groeit: mamamelk! En als het aan ons ligt, dan blijft ze die melk krijgen.

Wat ik nou zo jammer vindt is dat in alle mamapakketten, blije dozen en babyboxen alleen maar promomateriaal zit voor kunstvoeding en potjes. Zo word je overspoelt door informatie (nou ja, informatie? Het is meer reclame materiaal met zéér gekleurde ‘informatie’) over hoe goed kunstvoeding en potjes wel niet zijn. Je krijgt cadeautjes zoals bewaardozen, flesjes, rompers en gratis proefmonsters. Allemaal om maar zoveel mogelijk Friso, Nutrilon of Similac te verkopen. Het is zo jammer dat je grote voordelen van borstvoeding en vaste voeding via Rapley niet in een doos te proppen zijn (een verse wortel of een borst in die doos, zie je het voor je? ). Daarnaast wordt er aan borstvoeding niets verdient dus is er ook geen geld om borstvoedinggadgets in die doos te doen.

Borstvoeding staat dus, vanaf week 15 van de zwangerschap (dan krijg je de eerste babydoos) op achterstand. De overheid zou ervoor moeten zorgen dat die achterstand kleiner wordt gemaakt. Dit kan op verschillende manieren, en die zijn absoluut niet zo kostbaar, ze worden zeer waarschijnlijk zelfs terugverdiend.

  • Voeg de kosten van een lactatiekundige, borstvoedingscursus ed. toe aan het basispakket. Als de kosten vergoedt worden dan zullen vrouwen eerder de stap zetten tot het volgen van een cursus tijdens de zwangerschap of het inschakelen van hulp als het minder goed gaat. Het is aangetoond dat vrouwen de borstvoeding dan langer volhouden.
  • De kosten van het aanschaffen van een kolf moet ook gedekt worden in het basispakket. Eenmalig, of eens in de 3 jaar ofzo, de aanschaf van een kolf is nog niet zo duur, maximaal € 250. Dan heb je een dubbele, electrische kolf. Dit maakt het mogelijk dat je snel en gemakkelijk afkolft op je werk en dat het dus minder belastend is voor jezelf en je werkgever. Veel vrouwen stoppen met borstvoeding geven als ze terug aan het werk gaan of als ze een maandje werken en het echt tegenvalt.
  • Voeg toe aan de bestaande verlofregelingen dat vrouwen die borstvoeding geven in het eerste jaar na de geboorte van hun kind 4 extra vrije dagen mogen opnemen. Dit om ‘regeldagen’ op te vangen. Baby’s maken groeispurtjes door en dan hebben ze ineens meer energie nodig. De melkproductie kan zich gemakkelijk daaraan aanpassen, maar daarvoor moet er wel heel vaak gedronken worden. Een regeldag is dat je de hele dag je kind aanlegt om de productie weer op niveau te krijgen. Deze groeispurtjes komen voor als je baby 10 dagen, 3 weken, 3 maanden, 4,5 maand en 6 maanden oud is. Alleen de twee laatsten vallen buiten het huidige zwangerschapsverlof. Dus vier extra verlofdagen, 2 per groeispurt, is dan voldoende.
  • Als dit bovenstaande geregeld is dan moet er in elke babydoos deze informatie komen, samen met de contactgegevens van de twee borstvoedingsorganisaties LLL en VBN. En eigenlijk ook een gadget erbij die borstvoedende moeders goed kunnen gebruiken: bijvoorbeeld een “welke-kant-heb-ik-voor-het-laatst-gegeven-speldje.” Of een proefpakketje zoogcompressen oid.

De kosten hiervoor zullen op de lange termijn terugverdiend worden. Borstvoedingskinderen hebben namelijk een hoop minder kans over overgewicht, verschillende soorten kanker (hun borstvoedende moeders trouwens ook), en nog veel meer. Maar zeker aangezien onze focus ligt op het verminderen van overgewicht bij jonge kinderen zouden we daar bij de geboorte mee moeten beginnen: en dat betekent dus borstvoeding geven!

Tags:

2 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com