Categories:

Het is zuur om te verliezen. Op welke manier er verloren wordt geeft alleen de zuurtegraad aan. Het is en blijft zuur. Vele raadsleden, kandidaatraadsleden en stemmers zullen net als ik met een vieze smaak in de mond wakker zijn geworden. Want Groningen kent veel verliezers, veel meer dan 4 jaar geleden. Zij die 4 jaar geleden nog zo opgetogen waren, hen staat nu het huilen nader dan het lachen. Twee winnaars kent deze verkiezingen de PvdA en de SP. Hen feliciteer ik van harte. Nu terug naar die appel waar ik het over had.

De appel voor lokale partijen is zuur. Ik bedoel met lokale partijen ook de lokale fracties van landelijk georganiseerde partijen. Want het moet voor het CDA wel erg zuur zijn om afgerekend te worden voor beleid van Balkenende waar zij meestal niet eens achter stonden. Martine Visser en haar voorganger Rene Paas hebben zo hard gewerkt om de WMO een wat socialere inslag te geven, maar het mocht niet baten; van 5 zetels naar 3.

Dan de VVD; daar geldt het minder voor dan voor het CDA. De VVD heeft lokaal gepronkt met landelijke veren (de OZB afschaf) en moet dus ook op die blaren zitten.

Groenlinks lijkt een beetje mee te zakken op de landelijke lijn. Ik ben alleen van mening dat zij zich daarachter niet moeten verschuilen. Ze hebben de afgelopen 4 jaar in het college gezeten en een aantal zaken niet voor elkaar weten te krijgen. Met het gerommel in de cultuursector vorig jaar en het Simplon drama lag het in de lijn der verwachting dat het ze stemmen zou kosten.

Dan de ChristenUnie, niet minder zetels, maar toch ook verloren. Daar waar de ChristenUnie overal lijkt te stijgen, blijven ze hier met z’n tweeen in de raad vertegenwoordigd. Dat is erg jammer want ik had het David en consorte van harte gegund.

Tja, en dan Student en Stad. Mijn partij, mijn vereniging, mijn fractie… Gehalveerd, nog nooit zo weinig stemmen behaald. Ligt dat aan de raadsleden van de afgelopen 4 jaar? Ligt het aan de campagne? Ligt het aan de lijst? Drie maal NEE. De afgelopen 4 jaar hebben we meer bereikt dan ooit, de campagne was veel beter dan 4 jaar geleden en ook de lijst was stukken sterker. Waar heeft het dan aan gelegen? Het zouden twee factoren kunnen zijn: De studenten zijn niet gaan stemmen (is ons deels aan te rekenen) of de landelijke trend werd gevolgd waardoor er op landelijk georganiseerde partijen is gestemd ipv lokaal. Het blijft gissen…

Dit verlies betekent persoonlijk drama voor de mensen die zich de afgelopen maanden keihard hebben ingezet voor de campagne. Zij zien nu hun harde werken op verlies uitdraaien. Zij zien nu hun mogelijkheid om mee te denken in de echte politieke arena aan hun neus voorbij gaan. Zij zien dat de politiek heel hard kan zijn. En dat is behoorlijk … …

De toekomst… ja, die is veel zonniger. Student en Stad zit in de raad. Student en Stad blijft de luis in de pels van het stadsbestuur. Wij zijn hard nodig straks als er wellicht een Links College zit (ook hier kom ik op terug). Student en Stad’s positie in de raad veranderd niet. Het zal voor Finn een stuk minder gezellig zijn en hard werken, maar er valt nog veel te halen.

Dan het Linkse college… ik denk niet dat iemand erover twijfelt om mij vrij snel in een linksig hokje te stoppen. Daar is niets mis mee en zal ik ook niet snel ontkennen. Maar een links college in deze stad en net zo slecht als een rechts college. Ik zie de uitwerking van het Economisch Business Plan, het Akkoord van Groningen en de binnenstad verstarren. Hoewel er op het sociale vlak mogelijkheden zijn om wat sociale zaken te regelen, en ook meer parkeren binnen de diepenring gaat hopelijk niet door, maar ik vrees voor de economische sector en daarmee te ontwikkeling van Groningen. Ook dit blijft speculeren, maar Finn zal samen met de VVD, D66, CDA en CU hier een stokje voor moeten steken door de PvdA te dwingen zich hierover niet in te leveren aan de SP. Nu gaat dualisme voor de PvdA pas echt beginnen…

Afsluitend mijn toekomst en de toekomst van mijn weblog. Per gisteren is er een nieuwe samenstelling van de raad. Hoewel deze pas volgende week officieel wordt geinstalleerd is zij wel al een feit. In deze nieuwe raad zit ik niet. Mijn fractievoorzitterschap eindigt dan ook. Ik verhuis met pijn in mijn hart naar Den Haag om daar een leven op te bouwen met mijn man. Daar kijk ik naar uit. Maar ik sluit een mooi hoofdstuk af. Het hoofdstuk “Er gaat niets boven Groningen.” Ik weet zeker dat er verderop in het boek weer zo’n mooi hoofdstuk komt, waarbij Groningen de hoofdrol speelt. En er zullen altijd vele flashback blijven, terug naar mijn fantastische tijd in Groningen.

Dit was mijn laatste entry op dit weblog als gemeenteraadslid en fractievoorzitter van Student en Stad. Vanaf morgen is het een weblog van een gewone jonge vrouw die wel eens wat op of aan te merken heeft op wat zij meemaakt of leest, die haar mening geeft en wat inzicht geeft in haar persoonlijke leven.

Ik heb gezegd!

Tags:

7 Responses

 1. Mooie reactie Musetta, en inderdaad erg jammer voor de nieuwe generatie dat we een zetel minder hebben. Maar we hebben het acht van de twaalf jaar met slechts een zetel moeten doen, dus dat zal ook nu gaan lukken. Groeten!

 2. Beste Musetta,
  heel veel succes in je verdere carriere en alles wat je maar gaat doen. Misschien zien we je nog eens terug in welke politieke arena dan ook. Je kunt altijd nog bij ons (ChristenUnie) terecht hoor.Ik vind de uitslag net zo zuur als jou. Heb dan ook weinig toe te voegen aan jouw comment. Ik wens finn en de fractie succes.
  Grt Sander Huisman
  p.s. misschien moet je iets doen met je voetbalkwaliteiten

 3. Hey Sander,

  Ja, het blijft zuur… Maar ja, de kater begint weg te trekken en we zitten in ieder geval gewoon de komende 4 jaar in de raad en dat is ook telkens weer afwachten bij ons omdat we elke verkiezingen opnieuw beginnen zonder de stemmers van de vorige verkiezingen. Dus eigenlijk hebben we 1 zetel winst (ja, maakt het niet minder vervelend hoor…)

  Ik denk dat jij met jouw voetbalkwaliteiten meer kans maakt… wellicht is die politieke arena beter geschikt voor mij! We zullen het zien…

 4. Musetta, hoe is het met je studie gegaan in Groningen? Heb je deze afgebroken? Ga je in Den Haag verder studeren?

 5. Ik ga inderdaad in Den Haag verder studeren… gewoon de draad weer oppakken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com