Ik hou van reizen. Het geeft me zoveel van waar ik naar op zoek ben – ontspanning, uitdaging, afwisseling, nieuwe contacten, cultuur. Voordat de kinderen werden geboren reisde ik meerdere keren per jaar, met het vliegtuig, naar een of meerdere steden in Europa. 5 dagen Venetie in de meivakantie, 5 dagen Barcelona in het najaar, 6 weken reizen door de Baltische Staten en Scandinavie. Heerlijk!

Met de kinderen erbij hebben Hotze en ik ook genoeg gereisd. Eerst zwanger naar Thailand op huwelijksreis en in het voorjaar nog een weekje Ibiza en daarna Oostenrijk met de auto. Met baby iets minder gaan vliegen, maar een grote reis naar Cuba, toen Nura 14 maanden was deden we zeker wel. Met 2 kinderen naar Marokko en met 3 kinderen naar Cyprus. De vliegfrequentie werd minder, maar dat kwam met name door de veranderde manier van vakantie vieren met kinderen. Van stad naar stad werd door hen minder gewaardeerd dan campings, zwembaden en huisjes. Dus zomervakanties met de auto naar een campings in Italie, Tsjechie, Hongarije en Frankrijk werden onze keuzes.

De afgelopen jaren sloop er – bij elke vliegreis die we nog maakten – een steeds sterker gevoel van ongemakkelijkheid in. Ongemakkelijk omdat de geluiden van hoeveel broeikaseffect het vliegen heeft op ons klimaat steeds sterker wordt en vanuit steeds meer wetenschappelijke hoeken bevestigd werd. Ik begon die vliegreizen af te kopen. Via organisaties zoals Greenseat. Die zorgt ervoor dat de uitstoot van jouw vlucht wordt gecompenseerd door ergens op de wereld een CO2-project te financieren.

Dit nam korte tijd de ongemakkelijkheid een beetje weg. Maar het effect was maar tijdelijk. Inmiddels is de ongemakkelijkheid omgeslagen in schaamte en is de beslissing genomen: wij vliegen niet meer voor vakanties en pleziertjes.

Ik sluit niet uit dat ik nooit meer vlieg. In noodgevallen of als de zakelijke belangen groot zijn, dan kan ik een andere afweging maken, en met schaamrood op mijn kaken in een vliegtuig stappen. Gekocht CO2-aflaat op zak en stilletjes, zonder dat iemand erover hoort, het klimaat verpesten.


Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com