Categories:

Gisteren ben ik met een aantal leden van de commissie Groen, Water en Milieu op werkbezoek geweest. Een middagje de polder in met 4 gedreven rattenvangers. Het was namelijk een werkbezoek naar de Muskusrattenbestrijding. Het begon op het provinciehuis met uitleg over het werk van de bestrijding en de wettelijke kaders. Daarna gingen we het veld in. In een polder, achter Alphen aan de Rijn, werden we ontvangen door een viertal stoere mannen met kaplaarzen. Wij kregen ook allemaal een paar kaplaarzen (ze hadden, geloof ik, een paar extra kaplaarzen maat 39 moeten regelen, want ik had helemaal nieuwe aan!) zodat wij ook het water (ieks!) in konden.

Opgesplitst in 3 groepjes gingen we elk mee naar de plekken waar de voorgaande dag klemmen gezet waren. De klemmen werden gezet in de ingangen van de burchten. Deze burchten zijn het grote gevaar van muskusratten. De gangen kunnen meters diep zijn en daardoor verzwakken de oevers. In een laaggelegen land als Nederland, met de helft van het grondgebied dat onder zeeniveau ligt, is dat heel gevaarlijk. In sommige klemmen zaten muskusratten, anderen stonden nog precies zoals ze achtergelaten waren. Wel heel zielig dat deze beestjes bestreden moeten worden. Ze zien er niet gevaarlijk uit. Maar goed, schijn bedriegd.

De bestrijdingsmethode die ze doorgaans gebruiken (de klemmen) lijkt mij het meest ‘humaan.’ De beestjes weten niet wat hen overkomt en zijn op slag dood. Dit in tegenstelling tot de verdrinkopstellingen die ook gebruikt worden in de trekperiode. Hier zwemmen de beesten in en verdrinken dan. De rattenvangers legden uit dat 74% van hun vangsten wordt gevangen door de klemmen en ze blijven op zoek naar alternatieven voor de verdrinkopstellingen. Dat lijkt me heel goed, want daar kreeg ik het toch even heel benauwd van.

En ja… wat moet je vinden? Ik vind het afschuwelijk dat we onschuldige beestje moeten afmaken om zo Zuid-Holland te beschermen tegen het oprukkende water. Ik zie geen andere oplossing dan deze. Wie een beter idee heeft nodig ik uit om contact met me op te nemen!

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com