Categories:

Het beleid om het aantal pasgeborenen dat borstvoeding krijgt te verhogen is niet alleen een maatregel die tot preventie van ziekten leidt maar ook besparingen in de gezondheidszorg kan opleveren.

Literatuuronderzoek laat zien dat borstvoeding gunstige gezondheidseffecten heeft, zowel op korte termijn als op lange termijn. Overtuigend bewijs is aanwezig dat borstvoeding bij het kind een beschermend effect heeft op infecties van het maagdarmkanaal, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk en voor de moeder op reumatische artritis. De gezondheidseffecten en de besparingen in de gezondheidszorg van verschillende interventies op het gebied van borstvoeding zijn gesimuleerd en vergeleken met de huidige situatie. De grootste gezondheidswinst en besparingen kunnen worden bereikt wanneer alle pasgeborenen minimaal zes maanden borstvoeding krijgen. Verder wordt een groter effect bereikt met maatregelen gericht om alle pasgeborenen borstvoeding te laten krijgen dan met maatregelen alleen gericht op het verlengen van de periode van borstvoeding door moeders die dat nu al drie maanden doen.

De effecten van het Masterplan Borstvoeding en de nieuwe doelstelling van de Nederlandse overheid voor borstvoeding (de overheid wil promoten dat 85% van de  Nederlandse moeders starten met borstvoeding geven en dat na zes maanden nog steeds 25% van de moeders exclusieve borstvoeding geven) zijn ook berekend. Hoewel er vele aannames hierbij gemaakt zijn, is het Masterplan een succesvolle interventie. Wanneer de nieuwe doelstelling van het ministerie voor VWS wordt bereikt, zullen naar verwachting per jaar 1200 DALYs worden gewonnen en 10 miljoen euro netto contante waarde aan kosten van de gezondheidszorg worden bespaard.

Bron: RIVM

Overigens lijkt er hier zo langzamerhand een einde te komen aan de borstvoeding. Daar waar de voeding doorgaans niet ‘op’ kan raken, is dat tijdens de zwangerschap vaak wel het geval. En helaas bestaat er, door tegenwerking van de zwangerschapshormonen, geen mogelijkheid om de productie weer op te krikken. Nura drinkt nog wel voor het slapen gaan en ‘s nachts, maar geeft er (zeker voor het slapen gaan) gauw de brui aan. ‘s Nachts gaat beter (één of twee keer), dan drinkt ze wel lang, maar hoor ik haar amper slikken. Als Nura gaat doorslapen dan zal ook de borstvoedingsperiode zijn afgelopen, denk ik.

Heel rouwig ben ik daar overigens niet over hoor. Nura is nu 16 maanden en al een grote meid. Dus ik heb er wel vrede mee. Daarbij komt dat ik over ongeveer 27 weken weer helemaal opnieuw mag beginnen. Dat vind ik wel leuk, maar ook spannend. Je weet nooit hoe het dan loopt en of alles goed gaat. Ik hoop het wel, en zo niet dan heb ik gelukkig een hoop mensen in mijn omgeving die steun, advies en wijze raad kunnen geven. Oja, als Nura wel doordrinkt, dan gaan we tandemvoeden. Dan mag Nura nog 1 keertje per dag drinken en verder natuurlijk de kleine zo vaak als hij/zij wil.

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com