Categories:

Nu er een tweede spruit aankomt begin ik terug te kijken naar de keuzes die wij gemaakt hebben voor Nura. Een soort evaluatie van de keuzes om zo te kijken of we het bij een tweede hetzelfde gaan doen of dat we dingen anders gaan aanpakken.

De keuzes die je als ouders moet maken beginnen al tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld: thuis bevallen of in het ziekenhuis? Prenatale tests laten doen of niet? Kinderopvang of gastouderschap? Alles nieuw aanschaffen of tweedehands shoppen? En zo nog wel een tal van grote en kleinere keuzes en dan is je beebje er nog niet eens.

Op het moment dat je beebje er is dan komt de volgende lading keuzes over je heen: flesvoeding of borstvoeding? Speen of geen speen? Plastic speelgoed of hout? In de box of op de grond? In de wipstoel of in de draagdoek? Draagdoek of draagzak? Laten huilen of elke keer ‘s nachts eruit?

En dan als je kindje wat ouder is komen de volgende keuzes: Potjes of vers eten? Gepureerd of in stukjes? Water of sap? Pap of nog steeds alles borstvoeding? Wit of bruin brood? Suiker of suikervrij? Heel beschermend of juist vrijlaten (met spelen)? Boekjes of speelgoed? Tv of geen tv?

Je ziet, zoveel keuzes… En ja, wij hebben ook afwegingen gemaakt en eigenlijk, komen we nu achter, zijn we redelijk tevreden met de keuzes die we gemaakt hebben. Een samenvatting van de keuzes die we voor ons volgende kind weer zo gaan maken:

 1. Thuisbevallen mits medisch mogelijk.
 2. Kinderopvang pas na de leeftijd van 6 maanden.
 3. Geen prenatale tests. Alleen 20 weken echo.
 4. Enkele dingen van Nura te gebruiken (maxicosi, box etc.), maar meubeltjes ed. worden nieuw aangeschaft.
 5. Borstvoeding op verzoek, ook ‘s nachts (na 12 maanden de nachten afbouwen door op andere manieren te troosten).
 6. Geen enkele bijvoeding tot de leeftijd van 6 maanden. Bij Nura is dat wel gebeurd in de kraamweek door slechte informatie door de kraamhulp, gelukkig zonder ernstige gevolgen omdat Nura geen allergiën lijkt te hebben, maar bij een volgende wil ik dat risico absoluut niet lopen. 
 7. Een speen alleen als duidelijk is dat er geen kans bestaat op tepel-speen-verwarring (dus enkele weken na de geboorte pas). Daarna alleen bij het slapen en in de kinderwagen en auto.
 8. Speelgoed vooral wat we al hebben. Pluche speelgoed en houten speelgoed.
 9. Zoveel mogelijk op de grond spelen. Niet onnodig in ruimte inperken.
 10. Draagdoek boven wipstoel en draagzak.
 11. Geen potjes, alles vers in stukken aangeboden na de 6 maanden grens.
 12. Beginnen met slokjes water, later ook diksap.
 13. Suiker tot 1 jaar oud niet. Daarna met mate.
 14. Inschatting maken wat het beste past bij het kindje; beschermen of vrij laten.
 15. Combi van boekjes lezen en speelgoed.
 16. Tv af en toe en alleen peuterprogramma’s zoals Teletubbies, Bumba en het Zandkasteel.

Dit is maar de samenvatting. Ik denk dat ik nog een hoop vergeten ben, maar ach… we merken het wel als we weer met zo’n hummeltje bezig zijn. Met Nura is ook alles goed gekomen.

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com