Categories:

Vandaag is Nura precies 4 maanden oud. Een beste mijlpaal. Het betekent ook Nura nu ook al vier maanden groeit op mijn melk. Dat ik het zolang zou volhouden… Ik wilde met 3 weken de handdoek in de ring gooien: het deed zo’n pijn, ik voelde me gevangen tussen voedingen en voelde me 24/7 oproepbaar. Maar met behulp van adviezen van mijn zus, moeders op het borstvoedingsforum (echt een aanrader, veel ervaringsdeskundigen die binnen een paar minuten antwoord kunnen geven op je vragen) en wat doorzettingsvermogen is het me toch gelukt.

Zonder nou meteen een die-hard-borstvoedster te zijn: Borstvoeding is absoluut het beste voor baby’s. De gezondheidsvoordelen zijn gigantisch. Niet dat kunstvoeding slecht is, maar het mist toch een aantal van de voordelen die borstvoeding heeft voor de gezondheid, puur omdat die niet na te maken zijn. Voordelen als antistoffen en een beschermlaagje voor de darmen waardoor de darmpjes de tijd krijgen om echt “af” gemaakt kunnen worden (de eerste 6 maanden).

De discussie zoals die door Beatrijs Smulders is aangezwengeld waarin gepleit wordt om vrouwen een jaar lang verlof te geven om zo hun kind lang te kunnen voeden vindt ik interessant. Ik ben het er niet mee eens dat langer verlof leidt tot een grotere groep vrouwen die zelf voedt. Het voornaamste gedeelte van de vrouwen stopt nog voor hun 10 weken verlof is afgelopen of begint er helemaal niet aan. Voor de groep vrouwen die stopt omdat ze weer aan het werk gaan zou het opnemen van een vergoeding voor een kolf in het basispakket wellicht een extra stimulans zijn om toch door te gaan. Daarnaast moeten werkgevers meer doen om kolvende vrouwen tegemoet te komen.

Voor de andere groep is informatieverstrekking het allerbelangrijkste. Op het moment dat er tijdens de zwangerschap al verteld wordt wat de voordelen zijn van borstvoeding boven kunstvoeding zal een grotere groep ervoor kiezen om toch eraan te beginnen. Daarnaast zijn er nu eindelijk een paar zorgverzekeraars die Lactatiekundige consulten gaan vergoeden in een aanvullende verzekering. Dit zou ook in het basispakket moeten komen. Daarmee zal een grotere groep vrouwen een lactatiekundige inschakelen tussen 3 en 8 weken na de geboorte van hun kind om hen over deze moeilijke periode heen te helpen. Want uit ervaring weet ik dat dát de moeilijkste periode is en dat is ook te zien aan de hoeveelheid vrouwen die in deze tijd stopt.

Als ik in de Tweede Kamer zou zitten zou dit mijn eerste initiatief wetsvoorstel zijn. Maar helaas, ik zit niet in de Tweede Kamer, dus heb ik niets te zeggen. Maar ik sta gelukkig wel dichtbij de politiek en op het moment dat de portefuilles verdeeld zijn zal ik contact opnemen met diegene die er binnen de PvdA over gaat. Wellicht kunnen zij er iets mee doen!

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per mail op de hoogte
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com